Je wilt graag vol energie zitten, leuke dingen doen met vrienden en familie. Je wilt misschien wel lekker in de tuin werken of wat klussen in huis. Maar je voelt je moe, hebt nergens zin in, er komt niks uit je handen en je hangt maar wat rond.
Je energiebalans is duidelijk niet optimaal. Maar wat kun je daaraan doen?
Laat ik eerst even uitleggen wat energiebalans is en waardoor het verstoord kan worden.
Energie = Piekenergie minus Weerstand
Piekenergie is de energie die beschikbaar is voor ons lichaam. Deze wordt beïnvloedt door eten, bewegen en rust.
Weerstand is het verminderen van energie door stress. Er bestaat lichamelijke stress en emotionele stress.
Je krijgt dus meer energie als je je piekenergie vergroot en je weerstand verlaagd.
Hoe vergroot je je piekenergie?
Piekenergie kun je verhogen door voldoende te bewegen, zorgen voor voldoende slaap en eet gezonde voeding. Let daarbij vooral op dat je je bloedsuikerspiegel op peil houdt. Maar ook je emoties hebben invloed op je energie. Als jij je opgewonden en enthousiast voelt hebt je meer energie dan wanneer je je gedeprimeerd voelt.
Hoe verlaag je je weerstand?
Het is net zo belangrijk om je stress te verminderen. Stress heeft namelijk een grote impact op je energie. Hoe minder stress, hoe beter je slaapt en hoe beter je in je vel zit. Je voelt je evenwichtiger.
Je kunt lichamelijke stress ervaren. Dit zul je merken aan gespannen spieren in nek, rug en schouders. Helaas zijn veel mensen inmiddels gewend geraakt aan deze stress en voelen ze de spanning niet eens meer.
Je kunt ook emotionele stress ervaren. Emotionele weerstand heeft betrekking op vervelende situaties (denk aan conflicten, frustratie, verveling) en je gaat je er uitgeput en gestrest door voelen. Maar ook door energie te verbruiken om je anders voor te doen dan je werkelijk bent.
Hoe kan ademhaling helpen om je energie weer op peil te krijgen?
Hoe vaak zeggen mensen ‘haal even diep adem’ tegen iemand die gestrest is? Diep ademhalen helpt om je energiek en ontspannen te voelen.
Ik ga je twee ademhalingsoefeningen geven die je kunnen helpen. Voer ze in de juiste volgorde uit en zorg dat je eerst de eerste oefening goed onder de knie hebt voordat je met de tweede verder gaat.
Ademhalingsoefening 1
- Ga rechtop staan, op je rug liggen of goed rechtop op een stoel zitten. Zorg dat je je prettig voelt bij de houding.
- Leg een hand op je borst en een hand op je buik. Adem gewoon zoals je altijd doet, zonder oordeel en zonder er iets aan te veranderen. En voel eens of je borst of je buik op en neer gaat.
- Als je buik omhoog komt en je borst niet, dan heb je een goede ademhaling.
- Als je borst omhoog komt en je buik niet, ga dan heel bewust met je ademhaling naar je buik toe. Dus die hand op je buik maar omhoog en zorg ervoor dat je hand op je borst stil blijft.
- Blijf dit oefenen totdat je het onder de knie hebt een het vanzelfsprekend wordt. Je kunt het vele momenten van de dag oefenen. Als je ergens in een rij staat te wachten, als je aan de telefoon moet wachten, als je in de file staat etc.
Ademhalingsoefening 2
- Begin met dezelfde houding als in oefening 1.
- Adem gelijkmatig door de neus in en laat je buik ligt opbollen.
- Adem langzaam uit door de mond en laat je buik weer zakken naar de normale stand. Het uitademen moet net zo lang duren als het inademen. Je kunt dit oefenen door bv 4 tellen in te ademen en 4 tellen uit te ademen.
- Blijf dit herhalen.
Een juiste ademhaling is de belangrijkste basis voor energie.
Ga er eens lekker mee aan de slag en laat me eens weten wat deze ademhalingsoefeningen voor jou gedaan hebben.
- Wat heb je aan verschil gemerkt?
- Wat heeft het gedaan met je energiepeil?
- Wat heeft het gedaan met je stressniveau?
|