Stop op tijd, bereik je grens niet en heb voldoende energie

 

In een recent stuk van @Roel van Heel op LinkedIn las ik over het TV-programma “The race around the world”. Hierin worden bekende koppels uitgedaagd om zo snel mogelijk een lange afstand te overbruggen met minimale middelen. Terwijl de meeste deelnemers volledig de strijd aangingen, viel één koppel op omdat ze regelmatig rust namen en niet al hun energie in het avontuur stopten.

Het betrof Dre Urhan, wiens leven een onverwachte wending nam toen hij postcovid kreeg. Alles veranderde daardoor drastisch voor hem. Dre ging samen met zijn fysiotherapeut aan de slag en leerde om niet als een dolle stier op zijn doel af te rennen. Hij besefte dat het essentieel was om zich in te spannen en te stoppen voordat hij zijn maximale grens bereikte. Dre ontdekte dat het benutten van 90% van zijn capaciteit eigenlijk voldoende was.

 Deze ervaring zette mij aan het denken, omdat ik zelf ook postcovid heb en vaak merk dat ik over mijn grenzen ga. Dit gebeurt meestal uit enthousiasme of doordat ik meer bezig ben met het zorgen voor anderen dan voor mezelf.

 Voorbeeld

Een eenvoudig voorbeeld hiervan is mijn werk als Reikimaster. Mijn praktijk bevindt zich op de eerste verdieping en de cursisten arriveren niet allemaal tegelijk. Dus moet ik vaak op en neer gaan om de deur te openen. Voorheen rende ik als een bezetene de trap op en af (ik vind het gezellig dat ze er zijn en wil niet dat ze te lang wachten), waardoor ik buiten adem was voordat de cursus begon. Dit kostte me enorm veel energie.

Nu realiseer ik me dat ik ook rustig de trap op en af kan gaan. De cursisten wachten geduldig tot ik de deur open en als het regent, staan ze droog onder een afdakje. Er gebeurt geen enkele ramp als ik het iets rustiger aan doe. 

Bewustwording

Bewustwording hiervan stelt me in staat om mijn mindset te veranderen en andere keuzes te maken. Keuzes die beter zijn voor mezelf en toch ook nog steeds goed genoeg voor anderen. Deze keuzes zorgen ervoor dat ik mijn energie beter kan verdelen en kan stoppen voordat ik mijn maximale grens bereik. Hierdoor kan ik (nog) beter voor mezelf zorgen.

 Het belang van deze bewustwording geldt natuurlijk niet alleen voor mensen met postcovid, maar voor iedereen die vaak (extreem) vermoeid is. Denk aan mensen met een burn-out of degenen die simpelweg proberen om perfect alle ballen in de lucht te houden.

Door te erkennen dat 90% van onze capaciteit vaak voldoende is, kunnen we onze energie effectiever beheren en een betere balans vinden in ons dagelijks leven. 

Het Belang van Pauzes: Verbeter je Concentratie en Productiviteit

 In ons drukke en hectische leven zijn we vaak geneigd om non-stop door te werken. We denken dat we meer gedaan krijgen als we constant bezig zijn en geen tijd verspillen aan pauzes. Maar wist je dat het nemen van regelmatige pauzes juist essentieel is voor het verbeteren van je concentratie en productiviteit?

 Onze hersenen hebben tijd nodig om te herstellen en op te laden. Door continu te werken, raken we mentaal uitgeput en neemt onze concentratie af. Het is alsof onze geest overbelast raakt en niet meer optimaal kan functioneren. Dit heeft een negatieve invloed op onze prestaties en ons vermogen om complexe taken uit te voeren.

Pauzes bieden een moment van rust en ontspanning. Ze geven je hersenen de kans om te herstellen en nieuwe energie op te doen. Wanneer je even afstand neemt van je werk en je gedachten verzet, geef je je brein de gelegenheid om te resetten. Dit helpt bij het verwerken van informatie, het stimuleren van creativiteit en het versterken van je focus.

Bovendien bevordert het nemen van pauzes de doorbloeding van je hersenen. Wanneer je actief bent, stroomt er meer zuurstofrijk bloed naar je brein, waardoor je alerter en scherper wordt. Dit vertaalt zich in een betere concentratie en een hoger niveau van productiviteit wanneer je weer aan het werk gaat.

 Type pauze

Het type pauze dat je neemt is ook belangrijk. Kies voor een activiteit die je ontspant en je geest tot rust brengt. Dit kan een korte wandeling zijn, even mediteren, jezelf kort reiki geven of simpelweg genieten van een kopje thee. Het gaat erom dat je even loskomt van je taken en je gedachten de vrije loop laat.

 Dus, de volgende keer dat je merkt dat je concentratie begint af te nemen, neem dan bewust de tijd om een pauze te nemen. Gun jezelf de kans om op te laden en je zult merken dat je daarna frisser en geconcentreerder aan het werk kunt. Pauzes zijn geen tijdverspilling, maar juist waardevolle momenten die je helpen om het beste uit jezelf te halen. 

Pauzes zijn geen teken van luiheid

Onthoud: pauzes zijn geen teken van luiheid, maar een slimme strategie om je concentratie en productiviteit te verbeteren. Neem de controle over je werkdag en geef jezelf toestemming om regelmatig even op adem te komen. Je zult versteld staan van de positieve impact die het heeft op je prestaties en welzijn.

Find your balance, energy & happiness the natural way.

jezelf uiten

Als je je gestrest of gespannen voelt, neem dan de tijd om te ontdekken hoe Reiki je kan helpen.

Long covid, dit doet het met mij

Long covid, dit doet het met mij

Long covid, dit doet het met mij Ik word al maanden wakker met pijn in mijn rug en rond mijn midderif. de huisarts stuurt me door naar de fysio en deze adviseert me om naar een logopedist te gaan. Het liefst een die gespecialeerd is in long covid. En daar sta ik nu op...

Pura Potenza

Locatie

 

St Luciastraat 28,  Weert

Maak een afspraak

 

Neem contact op

Openingstijden

 

Op afspraak

Op zoek naar meer rust en energie? 

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme