Ja zeggen terwijl je nee bedoeld. Heb jij dat ook?

Je weet heel goed dat je evenveel waard bent als ieder ander, maar toch…zo voelt het niet. Je voelt je té vaak onzeker of je bent bang om het niet goed te doen.

 

Je neemt je iedere keer voor om niet teveel werk op je te nemen. Maar voor je het weet, heb je tóch weer ja gezegd tegen een klus waar je eigenlijk geen tijd voor hebt. En daar baal je dan enorm van.

Je weet precies wat je vindt en waarom, en wil dat tegen iemand zeggen. Maar sta je tegenover diegene, dan voel je je ineens klein. Alsof jouw mening er niet toe doet. En weet je niet meer wat je ook weer wilde zeggen…En dat wil je zo graag veranderen!

 Door dit soort ingesleten belemmerende patronen en gewoontes kun je je knap onzeker gaan voelen. Het belemmert je ook vaak in je doen en laten. Thuis of op je werk.

Wat zijn belemmerende patronen en gewoontes?

Belemmerende patronen en gewoontes kunnen bijvoorbeeld zijn: angst voor controleverlies, pleasegedrag, perfectionisme, faalangst, angst voor afwijzing, een te groot verantwoordelijkheidsgevoel, een redderrol, een slachtofferrol en een gebrek aan zelfvertrouwen. Ook piekeren, depressieve gevoelens, eenzaamheid, slecht slapen, stress, vermoeidheid of futloosheid, besluiteloosheid, niet je grenzen aan kunnen geven, schuldgevoel, gevoelens van schaamte, boosheid en frustraties en emotionele pijn
 zijn belemmerende patronen die we maar moeilijk kunnen loslaten. Ze veroorzaken gevoelens van onlust en onrust. Ook worden we er ongelukkiger en soms zelfs moedeloos of futloos van. Toch kiezen we ervoor  om ermee door te gaan. En dat heeft een reden.

Door onze opvoeding zijn we bepaald gedrag geleerd. Hoe onplezierig we dat gedrag misschien ook vinden. We hebben misschien niet geleerd om hulp te vragen, te accepteren of aan te bieden. Of om vriendschappen aan te gaan en te onderhouden. Of om rust te nemen als we moe zijn.

Onze ouders/grootouders hebben, zeker in de periode na de oorlog, geleerd om hard te werken en alles aan te pakken. Klagen deed je niet. Het geloof had in die tijd ook nog wat meer invloed en je had op zondag een rustdag. Er waren geen winkels open na 18 uur en al helemaal niet op zondag. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg was iets wat je ook vaak hoorde. Je hoefde niet op te vallen, want daar werd dan weer over gepraat.

Als we naar onze tijd in het heden gaan kijken dan kennen we geen zondag, rustdag meer. De winkels zijn vaak 365 dagen per jaar open, we kunnen alles online bestellen, we hebben veel meer moderne snufjes tot onze beschikking die handig zijn, maar die er ook voor zorgen dat we 24/7 prikkels binnen krijgen. Als we iets willen bereiken dan dienen we juist wel op te vallen. We leven in een andere, snellere maatschappij en daar passen onze patronen en gedachten die we geleerd hebben, van onze ouders en grootouders, niet altijd meer bij. Het vraagt om verandering.

Maar hoe kom je tot die verandering?

Ga eens kijken naar je eigen gedragspatronen. In de loop van de jaren hebben je hersenen patronen ontwikkeld die steeds terugkeren. Je reageert in een bepaalde situatie steeds op dezelfde manier, met als resultaat steeds hetzelfde effect. Welke patronen zijn dat? Je hebt misschien gedachtes als ‘laat de ander het maar doen, die kan het vast beter’, of ‘als ik vragen stel, vinden anderen mij dom’.

Het kan ook zijn dat je bepaalde aannames doet. Bijvoorbeeld als iemand fronst tijdens jouw voorstel, dat jij dan het idee hebt dat wat je zegt niet goed is en je daardoor afgewezen voelt.

In dit soort situaties gebeurt er ook vaak fysieks iets bij je. Je krijgt letterlijk een stressreactie; zwetende handen, je begint te blozen en krijgt een verhoogde hartslag.

Deze belemmerende patronen kan ervoor zorgen dat je in een negatieven cirkel terecht komt, die lastig is om te doorbreken.

Als je nee wilt zeggen, maar het niet goed durft vertoon je een bepaald gedrag. Misschien klap je volledig dicht, maar meestal ben je nog wel in staat om iets te zeggen en te doen. je zegt op dat moment alleen niet wat je willen zeggen . Je gebruikt afzwakkend taalgebruik, blijft doorpraten of knikt ja terwijl je eigenlijk nee wilt zeggen. Kortom: je krijgt niet het gewenste resultaat. Achteraf houdt dit je nog een tijdje bezig, ben je er ontevreden over en maak je jezelf verwijten. En zo ben je dus in die negatieve cirkel terecht gekomen.

Breek uit de cirkel van jouw gedragspatroon

Wanneer je je bewust wordt van deze belemmerende overtuigingen en de negatieve cirkel, kan je het patroon gaan doorbreken. Dit kan je doen door in kleine stapjes je gedrag te gaan veranderen. Vraag bij bepaalde aannames je gesprekspartner eens of het inderdaad is wat hij/zij bedoeld.

Ik vergelijk het altijd met een computer waar programma’s op gezet zijn. Na een tijdje zijn die programma’s niet meer wenselijk en kun je ze eraf halen en er nieuwe programma’s voor in de plaats zetten. Is dit makkelijk? Nee niet altijd, Het vereist actie en inzet. Maar bedenk je eens wat het resultaat kan zijn van deze veranderingen:

  • Je voelt je niet meer bang en onzeker
  • Je zegt wat je te zeggen hebt
  • Je krijgt geen extra werk meer op je bordje
  • Het geeft meer rust en minder spanning

 

 

Find your balance, energy & happiness the natural way.

alt=""

Wil jij graag je belemmerende patronen doorbreken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Het maken van een visionboard kan hierbij helpen. Op 5 oktober van 9.15 tot 12.15 geeft ik een workshop om een visionboard te maken. Uit dit bord kun je heel veel informatie en inzichten halen die jou verder helpen. De kosten zijn € 35 en het materiaal en thee/water zijn inbegrepen.

Long covid, dit doet het met mij

Long covid, dit doet het met mij

Long covid, dit doet het met mij Ik word al maanden wakker met pijn in mijn rug en rond mijn midderif. de huisarts stuurt me door naar de fysio en deze adviseert me om naar een logopedist te gaan. Het liefst een die gespecialeerd is in long covid. En daar sta ik nu op...

Pura Potenza

Locatie

 

St Luciastraat 28,  Weert

Maak een afspraak

 

Neem contact op

Openingstijden

 

Op afspraak

Op zoek naar meer rust en energie? 

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme